[ Pobierz całość w formacie PDF ]
w kosteczkę. Tuńczyka odsączamy, zachowując i oliwę, i sos. Grapefruita dzielimy na małe cząstki,
skrzętnie zbierając sok. Rozdrabniamy tuńczyka. Z łodyg selera starannie wyciągamy 'nitki' i
kroimy na małe kawałki. Wszystko razem delikatnie mieszamy.
Sos: zachowana wcześniej oliwa z tuńczyka, sok z grapefruita, odrobina pieprzu, łyżeczka
ostrej musztardy.
Można dać odrobinę wyciśniętego czosnku. Jak sos za mało kwaśny, kropnąć trochę soku z
cytryny. Polewamy sosem, mieszamy i zjadamy z chrupiącą bułką albo razowym chlebem.
251. Sałatka z tuńczyka 3
Ryż 2 porcje, tuńczyk 1 puszka, ogórki konserwowe 5 szt., papryka 4 szt. (konserwowa),
majonez
Ugotowany na sypko ryż wymieszać z pokrojonymi składnikami.
49
252. Sałatka z tuńczyka inaczej
1 paczka umytego selera, 1/2 kg ogórków kiszonych, 1/2 kg ogórków konserwowych/
kartuskich, 2 puszki tuńczyka w oleju, 1/2 pęczka cebulek ze szczypiorkiem lub 1 cebula, 2
łyżki majonezu, parę kropel cytryny
Wszystko DROBNO pokroić, dodać tuńczyka z olejem, majonez, cytrynę NIE SOLI, NIE
PIEPRZY.
253. Sałatka z tuńczyka jugosłowiańska
8 połówek gruszek, małą puszka tuńczyka w oliwie, 3/4 szklanki ryżu ugotowanego
na sypko, łyżeczka posiekanej zieleniny, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz
Gruszki pokroić w kostkę, tuńczyka rozdrobnić na kawałki, wymieszać z ryżem. Całość doprawić
sokiem z cytryny, oliwą z tuńczyka, solą i pieprzem. Podawać z zieleniną.
254. Sałatka z tuńczyka kwaśna
Ryż ugotowany, tuńczyk 1 puszka (w oleju), cytryna (sok)
Mieszamy ugotowany, zimny ryż z tuńczykiem, solimy do smaku i obficie skrapiamy sokiem z
cytryny.
255. Sałatka z tuńczyka, z oliwkami
tuńczyk 1 puszka (w oleju), ryż 1/2 szkl., oliwki 8 szt. (zielone), cytryna 1/2 szt. (sok), pieprz,
sól, olej 1/2 łyżeczki, majonez 2 łyżki
Ryż ugotować na sypko (może być więcej niż w przepisie) i ostudzić. Tuńczyka odsączyć z oleju,
wyłożyć do salaterki i rozgnieść widelcem. Oliwki pokroić w plasterki. Do pozostałego w puszce
po tuńczyku oleju dodać w kolejności: sok z cytryny, oliwki, olej, pieprz, sól, majonez -
wymieszać. Na tuńczyka wysypać ryż i zalać przyrządzonym sosem.
256. Sałatka z twarogiem
1 cukrowa sałata, 2 marchewki, sparzony i obrany pomidor, 1/2 łyżki posiekanych liści selera,
zielonej pietruszki lub koperku, 1/2 szklanki sosu winegret, szklanka rozkruszonego twarogu
Sałatę poszarpać na równe kawałki, po opłukaniu i osuszeniu włożyć do głębokiej salaterki.
Marchewkę pokroić w cienkie, krótkie paski, dodać do sałaty. Pomidor pokroić na osiem części,
włożyć do miski z sałatą i marchewka. Sałatę posypać liśćmi selera, zieloną pietruszką lub
koperkiem, polać sosem, wymieszać podrzucając. Posypać twarogiem, podawać natychmiast.
257. Sałatka z twarogu z pomidorami
40 dag chudego sera twarogowego, 30 dag pomidorów, 10 dag cebuli, 4 łyżki posiekanej
zieleniny, 3/4 szklanki jogurtu, sól
Ser pokroić w słupki, rozłożyć cienką warstwą na półmisku. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w
drobną kostkę, lekko posypać solą. Cebulę rozłożyć równomiernie na powierzchni sera. Pomidory
umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Ułożyć grupując w środku sera. Jogurt
wymieszać z zieleniną, przyprawić solą. Sosem jogurtowym polać sałatkę.
258. Sałatka z warzyw i jajek
4 jajka ugotowane na twardo, 2 ogórki surowe lub kiszone, 2 papryki, 2 cebule,
4 pomidory, sól, pieprz, sok z cytryny
50
Jajka obrać ze skorupek, podzielić na ćwiartki. Obrać cebulę i ogórki, pokroić w plasterki. Paprykę
wymyć dokładnie, oczyścić, pokroić w pierścienie. Pomidory uprzednio sparzone, obrać ze skórki,
pokroić w ćwiartki. Ogórki, cebulę i paprykę połączyć razem, posolić, skropić sokiem z cytryny.
Ułożyć na talerzykach, przybrać ćwiartkami jajek na twardo i pomidorami.
259. Sałatka z wędzonego kurczaka z brzoskwinią
Mięso z 1 wędzonego udka kurczaka, 1 brzoskwinia (z puszki), 1/2 puszki kukurydzy słodkiej,
1 - 2 łyżki majonezu.
Kurczaka i brzoskwinię pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i majonez. Wymieszać.
260. Sałatka ze smażonych bakłażanów, cebuli i pomidor
2 średniej wielkości bakłażany, 4-5 pomidorów, 1 duża cebula, 1 łyżka octu,
1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, sol, olej do smażenia.
Bakłażany przygotować dzien. wcześniej. Odciąć końce, a następnie częściowo
obrac wzdłuż ze skorki, pozostawiając, co 3 cm nienaruszone pasma skorki
(sposób obierania jest bardzo istotny). Bakłażany pokroic na krążki grubości 1 cm. Przełożyć do
cedzaka i posypać solą. Nakryć obciążonym talerzem i odstawić na 10 godz. Po pewnym czasie
obrócić bakłażany na druga stronę i ponownie zakryć. Bakłażany obsuszyć z obydwu stron na
bibułce, pokroic pomidory. Wlać do garnka olej na głębokość 4 cm i postawić na ogniu. Bakłażany
smażyć porcjami na rozgrzanym oleju, a następnie obsuszyć z nadmiaru oleju. Olej wylać,
pozostawiając w garnku 1 do 2 łyżeczek. Cebule pokroic, szybko podsmażyć i obsuszyć na bibułce.
Pomidory lekko podsmażyć i odłożyć na talerz. Ocet wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia i
zdjac z ognia. Bakłażany, pomidory i cebule włożyć do płaskiej miski. Czosnek posiekac i posypać
nim sałatkę, dodać sol i zaląc sosem z garnka. Podawać sałatkę przybrana posiekana zielona
pietruszka. (Smażone bakłażany można również zalać naturalnym jogurtem wymieszanym z
rozgniecionym czosnkiem i solÄ….)
261. Sałatka ze szpinaku
Miska świeżego szpinaku, tyle, co sałatki na dwie osoby, 1 gotowane na twardo jajko,
2 plasterki boczku, jedna mała cebula
Sos:
2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody łyżeczka musztardy, 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]